Zdrava spolnost

Spolna energija je osnovna energija iz katere smo nastali, smo in delujemo. Če ne bi bilo spolnosti tudi nas ne bi bilo. Naše telo, čustva, misli, vedenja in druženje z drugimi je zato zelo povezano s spolnostjo, pa če si to priznamo ali ne.

Spolnost je samo spolnost. Ne pomeni, da nas bodo drugi imeli raje, če bomo dobri v spolnosti. Ne pomeni, da nas ne bodo zapustili, če smo dobri v postelji. Spolnost ne pomeni zavezništva. Spolnost nam ne garantira odnosa. Spolnost je samo spolnost in če jo kot tako uporabljamo, če se ne borimo z njo ali proti njej, je nevtralna.

Spolnost lahko postane škodljiva, če jo uporabljamo za druge namene ali jo zlorabljamo, da ne bi čutili neprijetnih čustev. Lahko nas je spolnosti strah, zaradi neprijetnih izkušenj v preteklosti. Velikokrat pa nam lahko povzroča občutke sramu, ker spominja na sramotilne trenutke iz otroštva ali najstništva. S spolnostjo je namreč povezanega največ človeškega sramu.

Psihologija je veda, ki je spoznala, da gre osnovno duševno zmedenost pripisati napačnim stališčem okoli spolnosti.

Kaj je zdrava spolnost?

Zdravo spolnost bi lahko opredelili kot osredotočenje na fizične občutke, ki ustvarijo čustva ter omogočijo čustveno in duhovno prisotnost in povezanost s seboj in partnerjem.

Zdrava spolnost je sposobnost za sprejemanje naklonjenosti ter negovanje sebe in drugega. Pomeni pozitivno vrednotenje sebe, samo-poznavanje in sposobnost za izražanje potreb ter postavljanje meja sebi in drugim.

Kako se čuti?

Zdrava spolnost se čuti kot kot lahkotnost pri sprejemanju sebe kot spolnega bitja.

Sposobnost za intimnost je pogoj za zdravo spolnost. Pomeni vzpostaviti vzajemno, enakovredno partnersko zvezo, ki bazira na zavezništvu in je hkrati erotična.

Ko sem šla skozi lasten proces presajanja stališč o spolnosti sem našla marsikaj neuporabnega in celo škodljivega. A če ne bi pogledala v tisto temačno sobo, ne bi mogla ovreči tega kar mi več ne služi in prinesti nekaj novega in svežega. Tudi zato je moja spolnost danes osrečujoča, kreativna in strastna.

Me pa zanima kakšna so vaša stališča, prepričanja in vrednote okoli spolnosti? Tudi vi mislite, da je spolnost nekaj grešnega in umazanega? Rezervirana za fazo zaljubljenosti? Ali jo uporabljate kot protibolečinski ukrep, da se lahko umirite in zaspite? Verjamete, da je spolnost tisto kar vidimo pri pornografiji?

Odgovore pošljete na skettanja@gmail.com in z veseljem se bom odzvala.