Odnosi kot ogledala

Odnosi so ena najpomembnejših sestavin življenja, saj so povsod in ne moremo ne imeti odnosov.

Odnosi nam prinašajo občutek miru, zadovoljstva in radosti ali pa so vir frustracij, bolečine in v nas pustijo občutke ločenosti, nesmisla in osamljenosti.

Edina sprememba, ki je možna, je sprememba samega sebe tam, kjer preveč boli, da bi boleče dogodke ponavljali.

Trdim, da je bolje biti sam, kot biti sam ob ljudeh. Ko smo sami, nismo osamljeni, ampak sami. Kaj si mislimo o sebi, če gremo sami na kavo, ali v mesto? Morebiti si rečemo, da je to dokaz, da nas nihče ne mara in otožno gledamo pare ali skupine ljudi, ki hodijo mimo. Pa vendar smo venomer sami s sabo. Sebe ne moremo zares zapustiti. Lahko se odmaknemo, oddaljimo in odtujimo od sebe, lahko se dolgočasimo v lastni družbi in takrat čutimo žalost in čustveno bolečino.

Biti sama sebi najboljša prijateljica je največje darilo, ki si ga lahko podarim.

Sama s sabo živim vse dni, vsako uro in minuto svojega dragocenega življenja. A je smiselno spremeniti odnos do sebe?

Kako premostiti zid in zgraditi mostove med ljudmi, je vprašanje, na katerega odgovarjamo v terapiji. V skupini osebe dobijo izkušnjo, kaj pomenijo zdravi odnosi in le-to izkušnjo prenesejo v svoje osebno življenje.

Odnosi so gonilo naših življenj in se začnejo z odnosom do sebe.

Odnosi so vse kar je. Vse je odnos.

Kakšni so moji odnosi?

Ali v njih čutim radost in me osrečujejo ali ne?

Družina je sistem s svojo dinamiko in vlogami, ki ima temeljni pomen za otrokov razvoj. V družini se naučimo postopati s čustvi. Znotraj družinskega sistema se izoblikuje temeljen občutek o tem kdo smo. Kaj si resnično mislimo o sebi? Kdo sem? Kaj potrebujem? Česa si želim? Kaj je moje poslanstvo?

Da bi prekinili začarani krog, ljudje potrebujemo poseči po podpori in se naučiti zaupati ljudem, ki so zaupanja vredni. To je mogoče v varnem psiho terapevtskem odnosu, ob ljudeh ali človeku, ki razume.

Prositi in sprejeti pomoč je znak moči, je prvi korak na poti k življenju, ki ste si ga zmeraj želeli.

Več o mentorskem programu izveste, ko pišete na skettanja@gmail.com.

»Sile, večje od nas, nam lahko vzamejo vse, razen nečesa, naše svobode, da izberemo kako se bomo odzvali na situacijo.« ― Viktor E. Frankl